Hoewel een hamster een relatief klein huisdier is, moet de aankoop natuurlijk nog steeds goed doordacht en gepland zijn. Het kleine knaagdier stelt een aantal eisen aan het houden ervan! Er zijn een paar dingen om aan te denken bij het acclimatiseren van een hamster, zodat het dier zich helemaal op zijn gemak kan voelen bij jou. Met een goede start in je huis leg je samen de basis voor je toekomstige leven.
7 tips om je nieuwe hamster te laten acclimatiseren
Of het nu gaat om een goudhamster, teddyhamster of dwerghamster: voor een kleine hamster gaat verhuizen naar een nieuwe omgeving gepaard met veel stress.
Hij wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald, getransporteerd en moet dan zijn weg vinden in zijn nieuwe leefomgeving. Met een paar maatregelen kun je het echter veel gemakkelijker maken voor je nieuwe huisgenoot om zich thuis te gaan voelen, en om de stress zo laag mogelijk te houden.
De voorbereiding op de acclimatisatie van de hamster
Een goede acclimatisatie begint met een doordachte voorbereiding, omdat het dier vooral in het begin moeite heeft met veranderingen. Zet daarom de kooi op voordat je aankomt. Om ervoor te zorgen dat uw dier niet extra gestrest raakt, moet je tijdens de acclimatisatiefase niets aan de opstelling te veranderen.
Beddengoed, voedsel en water moeten worden verstrekt, evenals schuilplaatsen, ladders en ander meubilair.
In het beste geval had je de vorige eigenaar van het huisdier moeten vragen aan welk voer de hamster gewend is. Een langzame overgang kan het voor het huisdier gemakkelijker maken om eraan te wennen.
Het transport
Om het transport van uw hamster gemakkelijker te maken, moet je het goed plannen. Met een transportbox kun je de hamster bijzonder goed vervoeren. Als je wat van het gebruikelijke nestmateriaal en strooisel in de box doet, dan wordt het dier tijdens de reis omringd door de gebruikelijke geuren.
Een deel van het gebruikelijke voedsel kan ook in de doos worden geplaatst. Je hebt niet alleen een transportbox nodig voor de eerste reis, maar je kunt deze ook daarna gebruiken voor bezoeken aan de dierenarts of als tijdelijke accommodatie tijdens het schoonmaken van de kooi.
Plaats de nieuwe hamster voor de eerste keer in de kooi
Als je eenmaal thuis bent, moet je je hamster direct in zijn nieuwe kooi zetten. In het beste geval kan de transportbox er gewoon in en geopend worden. Hierdoor kan uw hamster zelf bepalen wanneer hij in de nieuwe omgeving rondkijkt.
Als de opening van de transportdoos bovenaan zit, kantel de container dan voorzichtig opzij. Het kleine knaagdier moet dan voldoende tijd krijgen om op eigen gelegenheid de transportcontainer te verlaten.
Als er geen ruimte is voor de container in de kooi, open deze dan en houd de opening voorzichtig tegen de geopende kooideur. Veel hamsters zijn in eerste instantie geïrriteerd door de nieuwe omgeving, de omgevingsgeluiden en geuren. Hierdoor kan het soms lang duren voordat het dier de eerste stap durft te zetten. De transportbox mag dan pas uit de kooi worden gehaald als het kleine knaagdier een nieuwe schuilplaats voor zichzelf heeft ontdekt. Het oude nestmateriaal kunt u voorlopig in de kooi laten.
Een paar dagen rust voor zachte acclimatisatie
Je nieuwe hamster zal zich de eerste paar dagen terugtrekken. Het is belangrijk dat je hem deze tijd gunt! Als je hamster eenmaal naar zijn nieuwe huis is verhuisd, is het belangrijk om geduldig te zijn. De eerste dagen kun je hem alleen observeren.
Het is nog te vroeg om contact op te nemen. Gedurende deze tijd kan het nuttig zijn om storende geluiden en hectische bewegingen te vermijden.
Andere huisdieren en bezoekers moeten tijdens deze aanpassingsfase zo ver mogelijk uit de buurt van de kooi worden gehouden.
Tegenzin ondanks aanvankelijke nieuwsgierigheid
Elk knaagdier reageert anders op de verandering in de omgeving. Sommigen trekken zich direct terug naar hun schuilplaats en anderen zijn erg opgewonden en willen eerst alles nieuw ontdekken. Deze nieuwsgierigheid leidt er ook toe dat sommige dieren direct contact maken met de nieuwe eigenaar van het huisdier. Dus ze lijken in eerste instantie bijna te vertrouwen. Dit is echter vaak alleen te wijten aan de ongewone drukte.
Binnenkort zal deze toestand verdwijnen en zal de aanvankelijke vertrouwdheid verdwenen zijn. Ze kan zelfs in angst veranderen! Dit is een volkomen normaal proces en moet worden geaccepteerd. Na de acclimatisatie is er nog voldoende tijd om een vertrouwensrelatie met elkaar op te bouwen
Vermijd onbekende geuren
Hamsters zijn gevoelige dieren die ook veranderingen in de persoon kunnen waarnemen. Tijdens de gewenningsperiode kan het daarom handig zijn als je altijd dezelfde zeep gebruikt. Parfum moet indien mogelijk worden vermeden. Als er andere dieren in de buurt zijn, kan het helpen als u uw handen wast voordat u in contact komt met het andere dier. Want als je hand naar bijvoorbeeld een hond of een kat ruikt, kan deze geur je hamster afschrikken.
Eerste voorzichtige pogingen tot contact
Een belangrijk moment in de acclimatisatie van een hamster is de eerste verkenning van de menselijke hand Als het dier na een tijdje gekalmeerd is, kun je al proberen voorzichtig contact met het dier te maken. Om een goede relatie op te bouwen is het in eerste instantie voldoende om ze van een afstandje te observeren en rustig tegen ze te praten.
Zo kan hij wennen aan zijn omgeving, maar ook aan jouw aanwezigheid. Als het niet meteen vlucht, kun je proberen je hand op de kooi te leggen.
Misschien probeert je hamster eraan te ruiken. Het is echter belangrijk op te merken dat de geur van voedsel op uw vingers ertoe kan leiden dat u wordt gebeten. Vermijd echter om de handen in de kooi te steken of zelfs ontsnappingsmogelijkheden ermee te blokkeren. Dit kan niet alleen de hamster doen schrikken, maar het kan er ook voor zorgen dat hij uit angst bijt.
Houd indien mogelijk uw hand niet voor de schuiplaats of de ingang van de trap. Je kunt ook lekkers in zijn kooi doen. Zodra het kleine knaagdier klaar is, zal hij het eten oppakken en waarschijnlijk wegdragen.
Typisch gedrag spreekt voor een succesvolle acclimatisatie van uw hamster
De acclimatisatieperiode kan sterk variëren, afhankelijk van het dier. In de regel moet u in totaal één tot drie weken verwachten. Zodra uw hamster zich met succes heeft genesteld, kun je langzaam vertrouwen opbouwen en het diertje temmen. Of de acclimatisatie geslaagd is, kunt u zien aan het feit dat uw dier typisch gedrag vertoont.
Als u na een paar dagen merkt dat uw huisdier zich steeds meer door de kooi beweegt, geïnteresseerd raakt in geluiden, schoon maakt en rustig eet, dan zijn dit goede tekenen dat uw hamster zich goed heeft gesetteld en zich goed voelt.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.