Hoe lang is een hond loops?
Honden

Hoe lang is een hond loops?

Hoe lang is een hond loops? Als je een hond in huis haalt dat een teefje is zul je te maken krijgen met loopsheid. We leggen je uit wat loopsheid precies inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe vaak het voorkomt. Ook hebben we een aantal tips voor je verzameld zodat je goed kunt omgaan met de loopse periode van je viervoeter.

Wat betekent het als mijn hond loops is?

Op het moment dat je hond loops wordt betekent dat er een voorbereiding plaatsvindt in de baarmoeder. Bevruchting is daardoor mogelijk en daarom zou de hond eventueel drachtig kunnen worden. Tijdens de loopsheid zal ze bloed verliezen maar ondanks dat vinden reuen haar extra aantrekkelijk. Wat verder goed is om te weten is dat nadat de loopsheid gestopt is er een schijnzwangerschap volgt. Dit komt omdat de progesterongehalte een stuk hoger is. Het kan zijn dat ze zich anders gedraagt. Dit kan zich uiten in dominantie maar ook aanhankelijker zijn dan normaal.

Hoe kun je loopsheid herkennen?

Iedere hond uit zich anders wanneer ze loops is maar over het algemeen zijn er een aantal symptomen die iedere teef vertoont. Zo moet ze vaker haar behoefte doen dan normaal. Ook zal er een geur worden verspreid dat aantrekkelijk is voor reuen. Kijk dus niet gek op als er tijdens deze periode meer honden jullie kant opkomen. Verder kan je hond slechter gehoorzamen als normaal. Hou daar rekening mee tijdens het uitlaten om zorgelijke situaties te voorkomen. Tot slot zal de vulva opzwellen en verliest het bloed.

Hoe vaak komt loopsheid voor?

Als we gaan kijken naar het gemiddelde wordt een hond twee keer per jaar loops. Het kan ook voorkomen dat het slechts één keer per jaar gebeurd. Maximaal drie keer. Er is niet altijd een vast moment. De ene keer worden ze loops na zeven maanden en de andere na vijf maanden. Dit is per hond afhankelijk maar ook het soort ras is een belangrijke factor.

Tijdsduur van loopsheid bij honden

Het is niet exact te zeggen hoelang je hond loops zal zijn. Dit hangt van verschillende factoren af. De duur ligt vooral aan hoe snel jouw hond door de fases heen komt. Er zijn vier fases. De pro-oestrus. Hierbij wordt de periode van vruchtbaar zijn voorbereid. Dit wordt opgevolgd door de oestrus fase was de daadwerkelijke loopsheid is. Dan volgt metoestrus of ook wel post oestrus fase waarbij ze drachtig is, mits gedekt. Tot slot hebben we de anoestrus fase waarbij rust centraal staat. Gemiddeld zijn honden achttien dagen loops.

De eerste loopsheid

Als je net een puppy hebt aangeschaft en het is een teefje is het natuurlijk goed dat je je zelf alvast even inleest over loopsheid. Goed om in ieder geval te weten is dat je hond hoogstwaarschijnlijk in de eerste twaalf maanden al loops zal worden. In uitzonderlijke gevallen gebeurd dit pas na het eerste jaar.

Een einde maken van loopsheid

Veel mensen kiezen voor sterilisatie, simpelweg omdat dit een heleboel voordelen heeft. De eierstokken zullen worden verwijderd waardoor zwanger raken niet meer mogelijk is. Verder zal je hond nooit last krijgen van ontstekingen in de baarmoeder omdat de hormonen wat de boosdoener is verdwijnt. Verder hebben melkkliertumoren hebben minder kans net als suikerziekte maar ook acromegalie. Als je overweegt om je hond te steriliseren kun je contact opnemen met de huisarts. Informeer ook altijd even bij je fokker of er geen voorwaarden zijn.

Mijn hond is loops, wat nu?

Er zijn een aantal aandachtspunten op het moment dat je hond loops is. Controleer als eerst of ze daadwerkelijk loops met behulp van een tissue. Wrijf deze over de vulva en bekijk of het daadwerkelijk een roodbruine kleur heeft. Het kan ook zijn dat je dit ziet op bijvoorbeeld op het matras van haar mand. Een goede tip is om een loopsheidbroekje aan te schaffen. Zo voorkom je overal vlekken en wordt de aantrekkelijke geur minder afgeven dan normaal. Zo heb je geen last van reuen. Verder moet je natuurlijk iedere dag de mand schoonmaken. Tijdens het uitlaten kun je je hond tijdelijk beter even aan de lijn houden.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.