Dat je je hond moet wassen dat weet iedereen wel maar toch blijkt dat veel mensen niet precies weten hoe je dit moet doen. We gaan je in dit artikel uitleggen hoe je de hond het beste kunt wassen aan de hand van een stappenplan. Ook hebben we een aantal tips voor je verzameld en vertellen we welke hondenshampoo je het best kunt gebruiken.
De hond wassen, hoe vaak moet ik dat doen?
Er is eigenlijk geen goed antwoord te geven op de vraag hoe vaak je de hond zou moeten wassen. Dit is van een aantal dingen afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan welk ras het is, over welk soort vacht ze beschikken en hun levensstijl. Langharige honden moeten vaker gewassen worden dan kortharige honden. Is je hond meer binnen dan buiten is het logisch dat deze minder gewassen hoeft te worden. Gemiddeld is het aan te raden om je hond iedere maand één keer te wassen.
Stappenplan: je hond wassen in drie eenvoudige stappen
Als je je hond wilt gaan wassen maar niet precies hoe je dit het beste aanpakt kun je gebruik maken van onze stappenplan. In slechts drie stappen is jouw hond vandaag nog gewassen! Je start met het uitkammen van de klitten en vervolgens smeer je de hond goed in met shampoo. Je spoelt het af en droogt je huisdier daarna goed af.
Stap 1: het verwijderen van klitten
De eerste stap die je moet uitvoeren op het moment dat je je hond wilt gaan wassen is het verwijderen van alle klitten die aanwezig zijn in de vacht. Het wassen wordt dan een stuk comfortabeler voor je viervoeter en daarnaast gaat het ook wat makkelijker.
Stap 2: de hond insmeren met shampoo
Stap nummer twee is het insmeren van je hond met shampoo. Die kan je doen met de speciaal daarvoor bedoelde honden shampoo in combinatie met lauw water. Gebruik nooit koud of heet water. Wrijf de shampoo goed in en verdeel het over de hele vacht. Spoel het vervolgens uit met de douchekop. Als je dit hebt gedaan kun je naar de laatste stap.
Stap 3: hond afdrogen
Als de hond helemaal is gewassen is het tijd om hem af te drogen. Het is belangrijk dat je dit goed doet om eventuele onderkoeling te voorkomen. Je kan eventueel ook gebruik maken van een föhn om het proces te versnellen. Wacht met uitlaten tot de hond niet meer nat is. Klaar! Je hond is weer helemaal fris en fruitig.
De beste tips om je hond te wassen
Voor veel hondenbaasjes is het iedere keer weer een strijd om zijn viervoeter te wassen. Ze laten het niet toe en werken meestal niet echt mee. Het is daarom goed om de onderstaande tips mee te nemen zodat het steeds makkelijker wordt.
Start zo vroeg mogelijk met wassen
Het is heel belangrijk dat je zo vroeg mogelijk start met het wassen van je hond. Dit doe je het liefst meteen als ze nog puppy zijn. Zo leer je van jongs af aan dat het erbij hoort en vinden ze het minder erg. Zorg dat je goed gedrag beloont met wat lekkers.
Creëer een veilige situatie
Er zijn honden die al snel in de stress schieten op het moment dat ze water zien of de kraan horen. Het kan dan gebeuren dat ze willen vluchten en dat moet je natuurlijk voorkomen. Want als het nat is kan een hond eenvoudig uitglijden met alle gevolgen van dien. Zorg daarom dat ze vast liggen aan de riem.
Doe oefeningen bij het bad
Om je hond te laten wennen kun je ook een aantal oefeningen doen bij het bad zonder dat er daadwerkelijk water bij te pas komt. Laat de hond in bad gaan liggen en beloon hem vervolgens met een snoepje. Op deze manier kun je elke keer een stapje verder gaan.
Welke shampoo moet ik gebruiken als in mijn hond gaat wassen?
Het maakt niet zo heel veel uit welke shampoo je gebruikt voor je hond zolang het maar shampoo is dat daadwerkelijk bedoeld is voor honden. Er zijn wel een aantal extra’s waar je naar kunt kijken. Zo zijn er hondenshampoos te verkrijgen voor honden met een gevoelige huid, kort- en langharige vacht en om bijvoorbeeld jeuk te verminderen. Als je niet zeker weet welk product je moet kopen kun je je laten informeren bij de dierenwinkel.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.