Een kat als huisdier hebben is echt hartstikke leuk en voor de mensen die denken dat je een kat niets kunt leren kunnen wij garanderen dat ze daar nog versteld van zullen staan want dat kan wel degelijk. Wanneer jij genoeg geduld hebt kan jij je kat echt wel het een en ander aanleren. Wij vertellen jou er meer over! Lees dus lekker verder!
Mijn kat trainen, wat heb ik ervoor nodig?
Om je kat te kunnen trainen heb je helemaal niet zoveel nodig. Je moet natuurlijk wel een gezonde dosis geduld hebben en je kunt eventueel een clicker kopen om de kat te trainen. Verder is een speeltje leuk om te gebruiken bij het trainen en eventueel wat lekkers voor de kat zodat je hem of haar kun belonen.
Wat kan jij je kat aanleren?
Je kunt je kat verschillende dingen aanleren. Je kunt hem leren om gebruik te maken van een kattenluikje zodat jij niet elke keer op hoeft te staan om de deur open en dicht te doen. Dit is betrekkelijk makkelijk en zal de kat snel doorhebben.
Wil je iets moeilijkere dingen leren aan je kat dan is dat zeker een uitdaging. Je hebt er dan soms ook wel heel wat geduld voor nodig en doorzettingsvermogen. Je kunt de kat leren om een pootje te geven, een speeltje terug te brengen wanneer jij het weggooit of netjes te gaan zitten. Eigenlijk zijn de dingen die je het beestje kunt leren eindeloos.
Wat tevens belangrijk is dat is om de kat ook te aan te leren dat je soms wat verzorging moet doen bij jouw maatje. Zo kun je aanleren dat er geborsteld moet worden, de tanden verzorgd moeten worden en de vacht en de nagels onderzocht moeten worden. Je kunt ook aanleren dat hij of zijn in de nacht binnen moet komen. Je kunt dan bijvoorbeeld roepen door een bepaald geluid te laten horen zoals een fluitje of het rammelen met een bakje eten of snoep.
Straffen of belonen, waar kies je voor?
Straffen is natuurlijk niet goed. Je kunt een dier beter belonen voor goed gedrag wat je graag ziet dan dat je het straft voor ongewenst gedrag dat je dus liever helemaal niet wil zien. Wanneer je gaat straffen door middel van schreeuwen, schelden of je gaat fysiek geweld gebruiken dan zal de kat daarvan schrikken en bang van je gaan worden. Het zal de relatie met je kat ook zeker aantasten.
Stappenplan om je kat te trainen
Als je van plan bent om je kat te gaan trainen kan je het beste en stappenplan opstellen. Je begint dan onder andere met doelen te stellen. Stel je wilt je kat kunnen borstelen. Dit is dus het doel wat je wilt behalen. Wat is dan het gedrag wat je van je kat verwacht en binnen welke tijd wil je dit voor elkaar hebben?
Je kunt dit het beste doen door de oefening op te delen in kleine stukjes. Laat de kat eerst wennen aan de borstel zonder dat je deze gaat gebruiken. Wanneer je kat eraan gewend is dan kun je een stapje verder gaan en de kat eens een aai geven met de borstel. Je hoeft niet meteen de kat uitvoerig te gaan borstelen.
Gebruik een beloningsmiddel zodat de kat weet dat wanneer hij of zij wat goed heeft gedaan daar ook wat voor krijgt. Neem wel iets wat je kat echt lekker vindt en niet zo vaak krijgt. Gewoon wat brokjes uit het bakje is geen beloning want dat staat er de hele dag al.
Zorg ervoor dat je niet te snel wilt gaan met het trainen. Het is echt een kwestie van ontzettend veel herhalen en vol blijven houden. De ene oefening zal ook sneller gaan dan dat de andere oefening gaat. Dat is iets wat heel normaal is. Je kunt niet verwachten dat je alle oefeningen heel snel met je kat onder de knie hebt.
Wanneer je kat een bepaalde oefening onder de knie heeft dan is het wel zaak om dit te blijven herhalen anders dan is er de kans dat hij of zij het weer gaat vergeten en jij weer van voor af aan moet gaan beginnen met je kat trainen.
Zorg ervoor dat de tijd dat je met je kat aan het trainen bent niet te lang duurt. Elke dag een 10 minuten tot een kwartiertje trainen is lang genoeg. Het moet natuurlijk wel voor jullie beide leuk blijven om te doen.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.