Als het in ons land warm wordt dan krijgen we vaak ook direct te maken met extreme temperaturen. Niet alleen wij kunnen slecht tegen de hitte, maar knaagdieren idem dito. Het is daarom belangrijk om ze goed koel te houden zodat ze de zomer goed doorkomen. We hebben een aantal tip vor je in een overzicht gezet die je vandaag nog kunt gaan gebruiken.
Konijnen koel houden in de zomer
Als de warme zomermaanden aanbreken hebben niet alleen wij, de mensen lat van de hitte maar ook konijnen. Ze kunnen zelfs in het ergste geval overhit raken met alle gevolgen van dien. Ondanks dat konijnen graag in de buitenlucht en het zelfs buiten dieren zijn is het misschien beter om bij hoge temperaturen naar binnen te halen. We hebben een aantal tips die we graag met je willen delen zodat jouw konijn zo min mogelijk last heeft van de hitte.
Haal het konijn naar binnen. Als de temperatuur boven de 26 graden komt is het van groot belangrijk dat je de konijnen naar binnen verhuisd.
Koop een icepod. Een icepod zorgt er voor dat je konijn kan afkoelen door er op te gaan liggen. Voor het aanschaffen van een icepod kun je vrijwel in iedere dierenwinkel terecht.
Verwijder het verblijf uit de zon. De temperatuur in het verblijf zelf is nog hoger. Dit komt onder andere door het materiaal waar het van gemaakt is.
De oren nat maken. Omdat de oren van konijnen vol zitten met bloedvaten kan het eenvoudig zijn warmte kwijt als je deze vochtig maakt.
Maak gebruik van een ventilator in de ruimte. Een ventilator zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer wordt. Let er wel op dat je de ventilator niet rechtstreeks op het konijn richt.
Het drinkwater regelmatig verversen. Als de zon flink aan het schijnen is betekent dat ook dat het drinkwater lauw wordt. Zorg er daarom voor dat je het regelmatig ververst.
Drinkfles inpakken met een thermo cover. Als je een drinkfles hebt hangen in het verblijf zijn er speciale thermo covers waar je het mee kunt inpakken. Zo voorkom je dat het water warm wordt en is het regelmatig verversen niet persé nodig.
Creëer schaduwplekken in het verblijf. Het is belangrijk dat er meerdere schaduwplekken in het verblijf aanwezig zijn. Zo kunnen de konijnen een koel plekje opzoeken wanneer ze hier aan toe zijn.
Vochtig laken op het verblijf leggen. Een andere tip dat goed werkt is het plaatsen van een vochtig laken op het verblijf. Dit kan de temperatuur iets doen dalen en geeft verkoeling. Zorg er natuurlijk wel voor dat er er een gedeelte open blijft zodat voldoende frisse lucht binnen krijgen.
Kleinere knaagdieren koel houden tijdens de warmte
Voor de wat kleinere knaagdieren zoals bijvoorbeeld de hamster, cavia maar ook een muis zijn er andere goede tips die je in de praktijk kunt brengen. Zo hebben ook deze knaagdieren het lekker koel tijdens de zomerse hitte. Wel zo zijn.
Kies het juiste materiaal betreft huisjes. In de kooien van deze dieren zijn in de meeste gevallen wel een huisje aanwezig waar ze zich terug kunnen trekken. Tijdens de warmte is het belangrijk dat dit is gemaakt van terracotta of keramiek. Dit houdt de warmte grotendeels tegen. Vermijd huisjes gemaakt van kunstof.
Het drinkwater meerdere keren per dag vervangen. Ook moet je bij de kleinere knaagdieren regelmatig het drinkwater verversen. Vermijd ijskoud water.
Een icepod gebruiken. Op een icepod kan je knaagdier heerlijk ontspannen met een koele ondergrond. Verkrijgbaar in de dierenwinkel of online.
Verkoelende bodembedekkers. Maak tijdens de zomermaanden gebruik van verkoelende bodembedekkers. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Houtvezel, Mais of Carefresh. Katoen moet je absoluut niet gebruiken tijdens de hitte.
Wat je nog meer kunt doen
De meeste tips zijn nu wel besproken maar er zijn nog een aantal andere dingen waar je aan kunt denken. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je knaagdier lekker rustig aan doet. Inspanning zorgt ervoor dat ze het nog warmer krijgen. Verder hebben we nog een goede tip voor je als je geen icepod in huis hebt en geen zin hebt om naar de dierenwinkel toe te gaan. Leg een schoteltje een tijd in de vriezer. Zo creëer je hetzelfde effect. Tot slot mag je de knaagdieren nooit nat maken. Dit vinden ze absoluut niet fijn en kunnen er daarnaast ook nog eens ziek van worden. Gewoon niet doen dus.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.