Mogen parkieten druiven eten?
Vogels

Mogen parkieten druiven eten?

Parkieten mogen druiven eten? Het zoete fruit smaakt voor de meeste parkieten heerlijk, maar door het hoge suikergehalte hoort het niet op het dagmenu.

Het belangrijkste onderdeel in het dieet van grasparkieten is graanvoer. Maar naast soortgericht grasparkietenvoer gemaakt van granen en zaden, hoort ook vers voedsel op het menu. Fruit biedt over het algemeen een welkome afwisseling voor grasparkieten en voorziet het dier van belangrijke vitamines.

Zijn druiven gezond voor parkieten?

Druiven zijn gezond voor parkieten, maar alleen met mate! Als voedingssupplement voorzien druiven je parkiet van vitamines zoals vitamine C, magnesium, calcium en kalium. Grasparkieten dekken ook een deel van hun waterbehoefte met vers voedsel zoals fruit. Druiven hebben een hoog watergehalte en zijn daarom een ​​uitstekende bron van vocht voor uw parkiet. Vanwege hun hoge suikergehalte behoren druiven echter tot de snoepjes onder het fruit.

Omdat druiven veel suiker (fructose) bevatten, zijn ze ook navenant hoog in calorieën. Suiker is over het algemeen niet “slecht” omdat het de vogel energie geeft. Daarom zijn druiven geschikt als een zeldzame traktatie voor parkieten. De hoeveelheid is cruciaal. De grasparkiet is een kleine vogel die weinig suiker nodig heeft. Je parkiet verwennen met te veel druiven zal zijn gezondheid schaden. Parkieten in kooien hebben vaak overgewicht. Daarom moet het dieet over het algemeen niet te suikerachtig zijn.

Vinden parkieten druiven lekker?

Grasparkieten reageren vaak heel voorzichtig op voedsel dat ze niet kennen. Ze kunnen ronduit koppig zijn als je hun eetgewoonten probeert te veranderen met nieuw voedsel. Dat betekent niet dat ze het in het algemeen niet lekker vinden of dat het niet gezond voor ze is. Niew voedsel moet je echter langzaam introduceren.

Alle vogels zijn natuurlijk anders, maar de meeste parkieten zullen de druiven graag opeten als ze eenmaal over hun vermoedens zijn. Grasparkieten in het wild eten ook veel fruit om voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen. Er zijn natuurlijk een paar exemplaren die niet enthousiast zijn over druiven. Als je parkiet niet van druiven houdt, probeer hem dan op te verwennen met ander vers voedsel. Verwijder de druiven die niet zijn gegeten. Gefermenteerd of slecht fruit hoort niet thuis in het huis van je parkiet.

Hoe vaak moeten parkieten druiven eten?

Je parkiet mag in geen geval elke dag druiven eten! Druiven zijn geen basisvoedsel voor parkieten. Zoals eerder geschreven, is de hoeveelheid suiker vrij hoog in verhouding tot de lichaamsgrootte. Voor grasparkieten is één of twee trosjes per week voldoende. Je kunt jouw gevederde vriend bijvoorbeeld de hele week vier helften van een trosje druiven voeren. Houd er rekening mee dat voorzichtigheid geboden is bij parkieten met overgewicht. Het hoge suikergehalte in druiven kan het probleem verergeren. Om overtollige energie te verbranden is het belangrijk dat uw vogels voldoende vrije vlucht hebben.

Waar rekening mee houden?

Er zijn een paar belangrijke regels waarmee je rekening moet houden voordat de de parkiet druiven geeft. Blootstelling aan pesticiden kan problematisch zijn bij druiven. Idealiter gebruik je daarom biologische druiven. Of je parkiet nu aan rode of groene druiven knabbelt, het maakt niet uit. Zo kun je bij het kopen naar persoonlijke voorkeur beslissen.

Serveer je vogel niet de hele druiven. Het is moeilijk voor parkieten om door de huid te bijten. Bovendien kunnen ze de druif niet vastpakken met hun kleine snavel. Geef uw dieren natuurlijk alleen vers fruit, en laat het niet lang in de kooi liggen. Als het fruit te lang in de kooi blijft, zal het snel gisten of bederven. Zorg er daarom voor dat je regelmatig restjes verwijdert.

Hier moet je rekening mee houden:

  • Was de druiven grondig met warm water.
  • Halveer de druiventros voor je parkiet of snijd ze in kleinere stukjes.
  • Het wordt aanbevolen om de kernen te verwijderen.
  • Zorg dat de druiven op kamertemperatuur zijn. Vruchten die te koud zijn, kunnen diarree veroorzaken bij uw parkiet.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).

Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.