Oorsmeer en vlooien, welke kwaaltjes heeft jouw kat? Natuurlijk kan het voorkomen dat jouw kat ook last heeft van kwaaltjes. Zo zijn er een aantal kwaaltjes die regelmatig voorkomen bij katten. Als we het hebben over deze kwaaltjes dan zou je kunnen denken aan oorsmeer en vlooien. Dit zijn twee vaak voorkomende kwalen die heel goed te behandelen zijn. Maar hoe behandel je de oren van je kat dan precies? En wat zou je allemaal kunnen doen tegen vlooien? En wat moet je doen als blijkt dat je kat een allergie voor vlooien blijkt te hebben?
Oorsmeer en vlooien, welke kwaaltjes heeft jouw kat?
Help mijn kat heeft last van oorsmeer
Als je kat last heeft van vieze oren in de vorm van oorsmeer, dan zou je je kat heel goed kunnen helpen bij het schoonmaken van de oren. Bij het schoonmaken van de oren is het belangrijk dat je kat zich op zijn gemak voelt. Dit kun je doen door je kat eerst even een beetje te knuffelen.
Maak gebruik van diervriendelijke producten waarmee het oorsmeer opgelost kan worden. Maar voordat je dat gaat gebruiken is het belangrijk dat je eerst de buitenkant van het oor goed schoonmaakt, bij voorkeur met een doekje van katoen.
Na het schoonmaken van de buitenkant kun je een paar druppels van het middel om het oorsmeer mee te bestrijden in het oor te laten druppelen. Hierna masseer je de druppels zachtjes in, zodat het middel goed verspreid kan worden.
Mocht er al wat vuil los zijn gekomen dan kun je dit met behulp van een watje makkelijk verwijderen. Gebruik hiervoor echt nooit wattenstaafjes. Met wattenstaafjes gebeurt het vaak dat je dan het vuil dieper het oor in drukt, waardoor het probleem alleen maar groter kan worden.
Heb je al het vuil verwijderd, dan kun je met een wattenschijfje de schelp van het oor nog even schoonmaken. Als dat helemaal klaar is, dan kun je je kat belonen met lekkere snoepjes en een extra dikke knuffel.
Wat moet je doen als je kat vlooien heeft?
Vlooien is de meest voorkomende kwaal die je maar kan hebben bij je kat. Het is belangrijk dat je vlooien op tijd gaat bestrijden om te voorkomen dat je te maken gaat krijgen met een echte vlooienplaag. Ook is het mogelijk dat je kat last krijgt van allergie als hij of zij gebeten wordt door de vlooien.
Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om de vlooien te bestrijden, vanaf dat moment kun je dit ook heel goed preventief blijven doen, om ervoor te zorgen dat je huisdier nooit meer last van vlooien hoeft te krijgen. Om te beginnen moet je eerst gaan herkennen aan je kat dat deze vlooien heeft.
Hoe weet je of je kat vlooien heeft?
Katten zijn dieren die zichzelf bijzonder goed weten te verzorgen. Daarom is het misschien ook wel lastig om te begrijpen dat beestjes als vlooien toch graag in de vacht van een kat zouden willen kruipen.
Wanneer je kat last van vlooien hebt dan zal de kat vaak bijna aan een stuk door aan het krabben zijn. Of ze gaan zich overdreven goed verzorgen. Hierdoor kunnen kale plekken in de vacht tevoorschijn gaan komen
Mocht je kat last hebben van een allergie voor vlooien, dan zul je meestal zien dat er korsten en rode plekken op de huid tevoorschijn komen. Door je kat regelmatig te aaien en te kammen kun je dit goed in de gaten houden om op tijd de juiste behandeling te starten.
Hoe behandel je je kat als het vlooien heeft?
Er zijn verschillende soorten manieren die ervoor zorgen dat je kat weer vlo vrij wordt. Zo kun je je kat een vlooienband laten dragen, je kunt pipetjes in de nek spuiten of je kan gebruik maken van tabletten. Bij tabletten wordt de werkzame stof opgenomen in het bloed.
Welke manier van bestrijden het beste is, hangt af van jou en je kat. Als baasje ga je gewoon dingen proberen en gaandeweg kom je er dan achter welke manier dan de beste is voor jou poezenbeest.
Hoe behandel je vlooien in je huis?
Als er vlooien op je huisdier zitten, dan kun je er van uit gaan dat je ze ook in je huis hebt zitten. Vlooien leggen eitjes en voordat je het weet kan je een echte plaag in huis hebben als je daar niet meteen actie tegen onderneemt.
Vaak wordt er in huis gebruik gemaakt van spray’s. Wanneer je hier gebruik van maakt, zorg er dan voor dat je andere huisdieren niet in de ruimte verblijven die je ermee gaat behandelen.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.