Tips voor het houden en voeren van cavia’s. Klein en levendig passen de kleine knaagdieren toch in de kinder- of hobbykamer. Zelfs als cavia’s er heel ongecompliceerd en knuffelig uitzien, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden, zodat ze zich helemaal op hun gemak voelen (ook interessant: waarom piepen cavia’s?).
De sociale dieren willen nooit alleen leven en hebben andere cavia’s nodig. Daarom moet de kooi wat groter zijn en hebben cavia’s constant vers voer nodig voor hun gezondheid en gebitsslijtage. Hooi dient meer als noodreserve of om aan te vullen, dus het mag ook niet ontbreken.
Tips voor het houden en voeren van cavia’s
Zoek ruimte voor de cavia’s
Voordat je nieuwe huisdieren aanschaft, moet je eerst controleren of een caviahok met een vloeroppervlak van 2 m² voor twee tot drie dieren in de ruimte past. Een deel kan zeker worden voorzien van een tweede verdieping, dan zou er nog meer dan één m² moeten worden gepland.
Daarnaast maken de dieren een beetje rotzooi en als je te lang wacht met schoonmaken, heb je een hele vervelende lucht.
Dit klinkt allemaal erger dan het is, aangezien het caviahok bijvoorbeeld onder een wandplank of onder de hoogslaper past. Hij zou ook passen op een onderstel met wieltjes, die ook opbergruimte biedt voor voer en strooisel en toch recht door de deur gaat. Het hangt dus ook een beetje af van vakmanschap, hoeveel opslagruimte er uiteindelijk wordt ingenomen.
De cavia’s worden bedankt dat ze altijd in een goed humeur zijn en niet drie keer per dag de deur uit hoeven, niet voor auto’s rennen, niet veel lawaai maken en niet duur zijn. Het zijn dus perfecte huisdieren voor kinderen.
Wat hoort er in het caviahok?
Cavia’s houden van een zacht en droog oppervlak dat absorberend maar niet stoffig moet zijn. Voor kleine dieren zou houtkrullen het handigst zijn, deze zijn er ook in verpakkingen van 550 liter voor paarden, deze hoeveelheden zijn relatief gezien veel geodkoper. Ook is het voldoende om de natte plekken dagelijks te verwijderen en eens in de week grondig schoon te maken. Het blijft belangrijk dat de vloer een vochtwerende trog vormt en dat er bij het zelf bouwen geen giftige bouwstoffen aan geknaagd worden.
Naast het strooisel moet er een verhoogd voergebied zijn. Zelfs het dak van een groter slaaphuis zou hier geschikt zijn, en er zou een loopplank moeten zijn voor oude en zieke cavia’s. Wel moet de drinkbak zo worden opgehangen dat deze niet in een slaaphuisje druppelt, er zou zelfs een keramische lekbak onder kunnen zitten.
Er moet ook een tweede voederplaats zijn voor gras, kruiden, wortelen, slablaadjes en ander vers voedsel, maar deze wordt onderin het strooisel geplaatst. Er moet een extra hooiruif komen. Dit zou ook een goede plek zijn voor de waterbak.
Zorg er bij het acclimatiseren voor dat de cavia’s een comfortabele drinknippel accepteren, ze vervuilen open waterbakken.
Zoals eerder vermeld, hebben cavia’s rusthuizen nodig. Ook al lijkt het anders, de kleine knaagdieren houden er niet van om geknuffeld te worden en willen elkaar graag kunnen ontwijken. Een grotere en meerdere kleinere slaapzalen zouden daarom goed zijn. Omdat dit vluchtdieren zijn, heeft elk slaaphuis of schuilplaats een ingang en indien mogelijk een andere vluchtroute.
Naast deze elementaire voorziening kunnen er tunnels zijn, een grotere tweede verdieping of andere elementen die zorgen voor entertainment, ruimte en beweging.
Wat eten cavia’s?
Cavia’s behoren tot de pure veganisten die een hoger aandeel ruwe vezels nodig hebben. Ze eten wel krachtvoer, maar mogen dat alleen krijgen als ze meer calorieën nodig hebben of in hele kleine hoeveelheden. Er is ook een verhoogde behoefte als het voeren met vers voer wat magerder blijkt te zijn, bijvoorbeeld in de winter.
In dat geval is echter een speciaal caviavoer gemaakt van gedroogde grassen, kruiden en groenten waar geen graan, suiker of toevoegingen in zitten beter. Tarwe en rogge worden bijzonder slecht verdragen. Afwisseling in voeding is ook belangrijk voor cavia’s. De basis van het voeren van cavia’s is altijd de verse weide of beter nog de verse kruidenweide. Als je een gazon hebt, moet je een gedeelte laten groeien en iedere dag iets afsnijden. Ook kan er een strook ingezaaid worden met een kruidenmegsel voor knaagdieren om hiermee hetzelfde te doen.
Naast vers groenvoer zijn cavia’s blij met groenten, wortelen, witlof, pastinaak, ijsbergsla of venkel zijn hier geschikt voor. Veel dingen zoals kool of bonen daarentegen worden niet of slechts in kleine hoeveelheden getolereerd. Fruit wordt over het algemeen ook niet getolereerd en dan nog maar in kleine hoeveelheden. Verse twijgen van fruitbomen, typische bessenstruiken, bamboe, eik, berk, lariks, hazelnoot of es worden ook in beheersbare hoeveelheden gezien.
Er moet altijd hooi zijn als noodreserve en om aan te knabbelen. Als de halmen lang, hard en vervaagd zijn, is het ongeschikt. Een kruidenweide maaien is beter, zolang je er maar voor zorgt dat er geen giftige planten in groeien. Als deze eenmaal zijn opgedroogd, smaken ze niet meer bitter en worden ze daarom door de knaagdieren gegeten.
Houd er rekening mee dat bederfelijk voer uiterlijk voor de eerste voeding de volgende dag wordt verwijderd.
Tips voor het houden van cavia’s
Mannetjes zijn agressief tegen elkaar en vallen de vrouwtjes lastig. Het kost nogal wat, het is beter om de bokken en ook de vrouwtjes te castreren. Anders zijn de laatste meer vatbaar voor kanker. Fokkers zijn er in ieder geval genoeg en als je de ervaring wilt, moet je eerst de vraag beantwoorden waar je de kleine cavia’s later moet plaatsen. Cavia’s en dwergkonijnen worden vaak bij elkaar gehouden, maar kunnen niet met elkaar opschieten. Hun taal en sociaal leven zijn totaal anders en de verslagen cavia’s lijden daar enorm onder.
Daarnaast hebben konijnen altijd een ander konijn nodig, dus beter is om ze apart te houden.
Als de cavia’s de huisdieren van de kinderen zijn, is het belangrijk om altijd de hygiëne en voeding in de gaten te houden.
Toch zijn eigen huisdieren perfect om een eerste verantwoordelijkheidsgebied op zich te nemen.
Er zijn wel kant-en-klare stallen voor knaagdieren op de markt, maar die hebben geen vloeroppervlakte van 2 m². Er kunnen er echter twee naast elkaar worden geplaatst en met een klein gangetje worden verbonden. De een is dan om te ravotten en voor het verse eten, terwijl slaaphuisjes en droogvoer naar de ander gaan.
Er zijn verschillende modulaire roosterconstructies die snel op te zetten en af te breken zijn als stopcontact. De cavia’s zouden zelfs regelmatig in een grotere kamer moeten rennen en ravotten. Als ze echter naar het grasveld gaan, moet het buitenverblijf voor de veiligheid aan de bovenkant worden afgesloten en schaduwen op één plek werpen. Bovendien mag het buiten of in het appartement niet te warm worden, anders bestaat er zelfs een risico op een zonnesteek. Er zijn verschillende soorten cavia’s. Degenen met kort, steil haar zijn gemakkelijker te verzorgen dan langharige cavia’s.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.