Vakantie met je hond: dit moet je meenemen. Als je met een hond reist, pak je vaak meer voor “één persoon” meer. Maar als het gaat om de vraag hoeveel hondenbagage echt nodig is, verschillen de meningen. Sommigen redden het met het nodige, anderen pakken een hele reistas in alleen voor de viervoeter. En dat is ook prima, want niet elke hond is hetzelfde. Sommige hebben net wat meer nodig om zich op hun vakantiebestemming op hun gemak te voelen. Je weet zelf het beste tot welke groep jouw hond behoort. Maar je moet altijd iets bij je hebben
Dit mag je niet vergeten
- Dierenpaspoorten
- Hondenpenning
- Halsband en lijn
- EHBO doos
- Drager of hondenstoel
- Deken of mand
- Voer
- Speelgoed
- Poepzakjes
- Hondenhanddoek
- Indien nodig: reddingsvest, zonwering of jas, eventueel hondenvest
Voer en hondenmand
Neem in ieder geval voldoende eten mee voor onderweg. Bereken eenvoudig de dagen dat je weg bent en vermenigvuldig de dagelijkse hoeveelheid voedsel en vermenigvuldig alles met 1,2. Zo heb je nog ongeveer twee dagen eten bij je. Waarom? De meesten van ons zijn actiever op vakantie dan normaal – en dat geldt ook voor onze viervoeters. En wie actief is, verbrandt ook meer.
Ook op vakantie is slapen belangrijk. Neem in ieder geval een deken of een mand voor je hond mee. Sommige honden vinden het moeilijk om zich te settelen in een onbekende omgeving. Dan is een reisbox geschikt, mits de hond de verplaatsbare reisbox kent. Afhankelijk van hoe lang je onderweg bent, moet je ook een reservedeken meenemen.
Dierenpasport en dergelijke
Vergeet nooit het dierenpasport van de hond! Voor sommige landen buiten de EU heb je ook een inentingsbewijs nodig vor hondsdolheid van de dierenarts nodig. Dit wordt meestal in het dierenpaspoort genoteerd. Als je de huidige vaccinaties niet kunt bewijzen, kan dit leiden tot onaangename straffen zoals quarantaine voor de hond bij grensovergangen, etc. Dat heeft niemand nodig!
In veel landen is er ook een landelijke aanlijn verplichting. Een lange lijn is geschikt zodat de harige neus toch waar voor zijn of haar geld krijgt. Ook in het openbaar vervoer is het gebruikelijk om een muilkorf te dragen. Het is het beste om je trouwe viervoeter in een vroeg stadium te laten wennen aan het dragen van het onbeminde ding. Waar je ook met je hond op vakantie gaat: informeer voordat je op reis gaat naar de regelgeving in het land van bestemming of bij de dierenarts, anders kunnen er echte problemen of hoge boetes ontstaan. Om nog maar te zwijgen over de boetes voor het achterlaten van iets, maar elke hondenbezitter zou op de één of andere manier een poepzakje bij zich moeten hebben.
Eerste hulpkit voor honden op vakantie
Zelfs op vakantie kan er altijd iets onvoorziens gebeuren, of de hond wordt ziek. Zoals in elke goede EHBO-doos voor jezelf horen ook pijnstillers, iets tegen diarree, een koortsthermometer, verband (inclusief schaar), ontsmettingsmiddel en oogdruppels in die voor de hond. Pincet, of iets om teken te verwijderen, moeten ook worden verpakt. Het kan ook zinvol zijn om een nagelknipper en een hondenshampoo mee te nemen. Voor sommige honden kan het ook helpen om een middel tegen ziekte bij je te hebben op reis of iets om je te ontspannen.
De reis zelf
In ieder geval moet je jpuw hond goed vastzetten tijdens het reizen. Als je autorijdt, denk dan aan een geschikt autostoeltje of een hondenriem. Voor grote honden is een bak in de kofferbak handig. Vooral in de warme maanden moet je altijd de temperatuur in de auto in de gaten houden. Dan is een langer verblijf in de auto zonder airco uiterst gevaarlijk.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.