Welke hondenbox voor in de auto? En is het misschien verplicht? In iedere geval is een box of hondenbach in de auto net zo veilig als wanneer je zelf een riem in de auto omdoet, wat overigens verplicht is.
Een hondenbox in de auto is veilig
Als je je hond meeneemt in de auto dan moet je ervoor zorgen dat de reis voor iedereen veilig is. Met een hondenbench in de auto creëert de hondenbezitter goede omstandigheden zodat er zo min mogelijk gebeurt bij een noodstop of een ongeval. Wat veel chauffeurs niet weten, een botsing met 50 km/u verandert een hond van 20 kg in een dodelijk projectiel van 350 kg. Er is een grote keuze aan hondenboxen, hondentuigen en roosterkooien op de markt. Dus welke moet je kiezen?
Honden veilig in de auto vervoeren
Dynamische rijtesten bij 50 km/u met levensechte crash test doggies, vastgezet met transportboxen, hondentuigen en gaaskooien toonden aan dat metalen hondenboxen voor het vervoeren van honden in de auto het veiligst zijn. Hoewel transportboxen van kunststof gemakkelijker te reinigen en te onderhouden zijn, kunnen ze de metalen boxen niet evenaren en waren ze slechts voorwaardelijk aan te bevelen in de test. Hondentuigen voor in de auto presteerden het slechtst in de test. Hoewel veiligheidstuigjes beter zijn dan helemaal geen veiligheid, bieden ze slechts een beperkte (schijn)veiligheid.
Conclusie: Als je jezelf en je hond zo veilig mogelijk met de auto wilt vervoeren, kun je niet om een hondenbox van metaal heen.
Welke hondenbox voor in de auto?
Kunststof hondenbox
De plastic hondenboxen maken een positieve indruk als het gaat om reiniging en verzorging. De geschiktheid voor de hond is vergelijkbaar met die van de metalen bakken. Als het om veiligheid gaat, kunnen de plastic boxen echter niet concurreren met die van metaal. Omdat plastic boxen in de eerste plaats zijn ontworpen voor het vervoer van honden in vliegtuigen dienen ze ook niet gebruikt te worden in auto’s.
Gaaskooi voor in de auto
Hoewel geen enkel ander product zo’n goede ventilatie biedt, is het risico op blessures voor de hond helaas zeer hoog bij een botsing, vooral door scherpe randen, hoeken en knelpunten. Daarnaast kan de kooi doorbuigen en kan de hond ook uitglijden. Dus ook draadkooien zijn niet aan te raden als hondenbox voor in de auto, maar dienen vooral thuis gebruikt te worden om een puppy eraan te laten wennen.
Stoffen vouwboxen
Ze zien er leuk uit, de stoffen hondenboxen, maar in een crashtest kan de stof de hondendummy niet tegenhouden bij een botsing. Daarnaast hebben hondenvouwboxen de neiging om vies te worden en zijn ze ook niet waterdicht. Als de vouwbox op de achterbank van de auto wordt geplaatst, wordt het zicht ook nog eens ernstig belemmerd. Hondenvouwboxen van stof zijn slechts voorwaardelijk aan te bevelen als hondenboxen voor in de auto, en kunnen net als draadkooien beter niet in de auto worden gebruikt.
Hondentuig voor in de auto
Geen enkel hondentuigje is veilig. De hond kan de bestuurders- of passagiersstoel bereiken als het harnas, inclusief de bevestiging, veel te lang is.Het enige voordeel van het veiligheidstuigje is dat het ook als normaal tuigje voor de hond gebruikt kan worden en het zicht in de auto niet beperkt.
Om ervoor te zorgen dat de hond zich comfortabel voelt tijdens het autorijden , moet de viervoeter gewend zijn aan de hondenbox. Hierbij is het handig als men vooraf al instructies en tips over box training heeft gelezen of bekeken op het internet. Daar zijn talloze handleidingen en tips te vinden over dit onderwerp.
Installeer de hondenbox correct
Aan te raden is om een hondenbox in de kofferbak van de auto te installeren met behulp van een metalen bodem die direct op de achterbank wordt geïnstalleerd en die ook aan de vloer van de auto is verankerd.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie dieren, en honden vaak voor hem. Een echte hondenmens, maar ook andere dieren zijn prachtig, en vinden hem prachtig. Zo kan het gebeuren dat een hele kudde koeien naar het hek komt rennen als hij langs loopt. Want samen met Chico (een Australische Herder) loopt hij heel wat door het landschap in Tirol (de plek waar beide wonen).
Chico is overigens een echte Aussie. Wild en soms onstuimig, blaft wat af, en is ontzettend lief en wil altijd dolgraag knuffelen. Niet een hond dus voor een beginnende hondenvriend, maar echt een hond waar wat ervaring voor nodig is.